lördag 19 november 2011

Lussekaniner till ett helt kompani...



Lussebullar, lussekatter, saffransbullar eller lussekaniner- kärt barn har många namn och idag var det dessa klassiker som skulle bakas. F pinnade iväg och handlade ingredienser och han lyckades faktiskt komma hem med allt som stod på listan. Annars är det ofta så att ber man honom att köpa en gurka, en banan och ett paket mjölk så brukar han komma hem utan gurkan och med ett päron istället för ett äpple, haha. Han är bra på mycket min sambo men handlingen är nog inte hans starkaste sida, dock älskar jag honom ändå ;). Ingredienserna plockades fram och baket kunde börja. Lussebullar har vi bakat i alla år men någon kesella har vi aldrig haft i. Idag tänkte vi att vi skulle prova och se om de blev saftigare bullar av det och resultatet blev kanon. Fast de bakades i gasugn så blev de perfekta i såväl konsistens som smak.


Kreativiteten togs fram och det är faktiskt en konst att baka. En gyllene lussekanin, en fjäril och en fläta var något av vad vi skapade och lille Milo verkade tycka att det var ett spännande moment det där med lussebak. Pappa F fick dock hjälpa till att rulla ut bullarna men lillkillen höll själv i russinpaketet vilket som vanligt skulle stoppas in i munnen. Sötnöt! Ifall det är någon som känner sig manad till att baka, antingen själv eller med sina ungar så kommer receptet nedan. Det var väldigt lätt och har man lite större kids så kan de med lite hjälp göra degen själv. Knådandet av degen kräver dock lite kraft så där behövs en vuxenarm. Kul, enkelt och gott att ha hemma och mumsa på i höstmörkret!




Ingredienser till läckra lussekatter

50 gram jäst, 100 gram smör, 5 dl mjölk, 2 paket saffran, 1 burk kesella, 1,5 dl socker, 0,5 tsk salt, 17 dl vetemjöl

Garnering
1 ägg
liten näve russin

GÖR SÅ HÄR

  1. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken, låt blandningen bli fingervarm.
  2. Smula sönder jästen i en bunke och häll över degspadet.
  3. Rör om tills jästen smälter.
  4. Knåda degen lätt och snurra ihop dem till lussekatter. Stoppa ett russin i varje ända av bullarna och låt dem jäsa övertäckta på plåt med bakplåtspapper.
  5. Sätt ugnen på 225 grader.
  6. Pensla lussekatterna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen ca 8 minuter.


/ K & M


Inga kommentarer: